Paella, met chorizo, bacon en zeevruchten

Paella, wie kent het niet, maar wist je ook dat je het gewoon zelf thuis kunt klaarmaken. Van oorsprong is het een gerecht uit Valencia, maar je kunt het tegenwoordig in heel Spanje eten. De ingredienten kunnen nogal verschillen, van konijn, kip, vis, slakken, mosselen, garnalen tot chorizo en bacon.

Paella

Het is een heel traditioneel gerecht. Vaak wordt het op zondag klaargemaakt door de mannen in de familie. De naam komt van de pan waar het in wordt klaargemaakt, de patella. Heb je die niet, gebruik dan gewoon een pan met een dikke bodem. Hoewel ik Valencia een geweldige stad vind, met een grote tegenstelling tussen traditie en modern, kies ik er voor om niet het traditionele recept te volgen. Ik gebruik chorizo en doperwten en beide schijnen er niet in te horen. Ik hoop dat ik wordt vergeven, want het resultaat is erg lekker.

Valencia

Het recept voor een moderne paella

Paella met chorizo, bacon en zeevruchten
Porties: 2 personen
Ingredienten
  • 150 gram risottorijst
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 50 gram chorizo
  • 1 plak bakbacon
  • 150 gram gemengde zeevruchten
  • 100 gram doperwten
  • 2 tenen knoflook
  • 350 milliliter kippenbouillon
  • 1 tomaat
  • 1 handvol platte peterselie
  • 1 mespunt safraan
Instructies
  1. Snipper de ui en de knoflook en fruit op laag vuur deze totdat ze glazig zijn.
  2. Snij de paprika klein en voeg deze toe aan de pan. Bak een minuut of vijf mee.
  3. Snij de tomaat klein en voeg toe aan de pan.
  4. Snij de bacon en de chorizo fijn en voeg deze toe. Bak een paar minuten mee.
  5. Maak de bouillon en los de safraan hierin op. Voeg de rijst toe aan de pan en roer deze goed door en laat ongeveer 30 seconden bakken. Voeg dan de bouillon toe en roer nog eens door.
  6. Laat de rijst met de deksel op de pan bijna gaar worden. Zet het vuur niet te hoog omdat de onderkant dan aankoekt. Voeg wat water toe als het te droog wordt

  7. Voeg zodra de rijst bijna gaar is de doperwten en de zeevruchten toe. Laat deze nog 10 minuten garen en opwarmen zonder deksel op de pan.
  8. Zet het vuur uit en roer de fijngesneden peterselie er door. Laat het gerecht nog 5 minuten rusten voor serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *