Batu Caves, Hindoetempel in een grotformatie

Vanuit Kuala Lumpur kun je eenvoudig met het openbaar veroer of taxi naar de Batu Caves. Dit is een grotformatie waarin zich Hindoetempels bevinden, Het eerste dat je ziet als je aankomt is een mega groot gouden beeld van Lord Murugan. Hij is de god van oorlog en overwinning. Hij is de zoon van Parvati en Shiva en de broer van Ganesha. Je snapt dat dit een heilige plaats is voor Hindoes.

Lord Murugan, Batu Caves

Grottencomplex

Om in de grotten te komen moet je eerst een behoorlijk steile trap op van 272 treden. Toen wij er waren werd er gerenoveerd. Met emmertjes werden bouwmaterialen omhoog gebracht. Bezoekers werd gevraagd om ook wat mee naar boven te dragen. Vele handen maken licht werk! De grootste grot, de Kathedraalgrot is 400 meter lang en 100 meter breed. In de grote grot bevindt zich een gat op ongeveer 30 meter boven je. De binnenkant van de grot is begroeid en bewoond.

Batu Caves

Apen

Het eerste dat je ziet zijn waarschijnlijk apen. Er leeft een hele kolonie java-apen. Soms zijn ze best een beetje brutaal en zoals met alle wilde dieren, hou afstand en pas op je spullen. Deze brtuale aap heeft een plastic tasje gejat met lekkere koekjes er in. Nou, hij laat het zich uitgebreid smaken.Batu CavesHet levert wel mooie plaatjes op als ze een beetje stil blijven zitten.

Batu Caves

Tempels

Via een wat kleinere trap kom je in de Kathedraalgrot.

Batu Caves

In de grotten bevinden zich Hindoetempels en prachtige beelden en versieringen.

Batu Caves is een must-see als je in Kuala Lumpur bent. De combinatie van de gigantische  natuurlijke grotten en de hindoetempels is heel bijzonder. En je van apen houdt, dan zit je helemaal goed!

23 Replies to “Batu Caves, Hindoetempel in een grotformatie

  1. Ik vond het toen een hele klim! En het was bloedheet. Aan het einde van de dag gooien de eetstalletjes het overgebleven eten weg langs de kant van de weg. Dan komen opeens al die apen van alle kanten aangestormd. Het is echt een enorme kolonie die daar zit.

    1. Dat klopt inderdaad…het zijn er echt veel….je kunt er ook pinda’s kopen om ze te voeren…dat hebben we maar niet gedaan…ze stelen zelf wel koekjes ?

  2. Hahaha die apen, brengen bij mij weer een hoop herinneringen naar boven. Apenstreken! Vind het ook mooi als je elkaar helpt. Je gaat toch die kant op dus waarom niet iets extras meenemen. Deze grot zet ik iig op mijn wish list lijstje.

  3. Wat een bijzondere plek. Dat beeld lijkt erg op een beeld in Nepal. Nabij Sanga staat een enorm beeld boven op een berg. Is een erg populaire plek daar. Dit lijkt me ook erg bijzonder om de te bezoeken.

  4. Ik was afgelopen winter bijna naar Maleisië gegaan en daarbij stond een bezoek aan deze grotten zeker op het programma. Uiteindelijk heb ik de hele winter gewerkt, maar het komt er vast nog een keer van.

  5. Wat een mega groot complex! Ik vind het meters grote beeld voor de ingang van complex ook wel erg mooi. Wat leuk dat ze ook aan jullie vroegen spullen mee naar boven te nemen. Je zal er maar werken, wat een mega conditie moet je dan wel niet hebben!

  6. Dit is inderdaad wel een must see als je naar Kuala Lumpur bent. Wat veel trappen! En wel goed dat ze mensen vragen om ook wat mee naar boven te nemen 🙂 Het lijkt mij een prachtig complex om te bezoeken met al die grotten en tempels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *