Chinees geroosterd buikspek, heerlijk krokant

Als ik aan China denk dan denk ik aan prachtige cultuur, overweldigende natuur en natuurlijk het eten. In dit geval geroosterd buikspek. Ik ben twee keer met de rugzak door China getrokken. De eerste keer in het zuiden van Chengdu via Kunming, Kanton naar Hong Kong. De tweede keer in het noorden van Beijing via Datong en Xi’an naar Chengdu, met een uitstap naar Tibet. Het verschil tussen het noorden en het zuiden is groot.

Noord vs Zuid

Het zuiden is groen en vochtig. Daar zijn dan ook veel verse groenten en vers fruit te krijgen. Het eten in Kanton is hemels en hier komt natuurlijk ook het Kantonese eten dat bij ons bekend is vandaan. Daar heb ik het lekkerste geroosterd buikspek gegeten tijdens mijn reizen. Het noorden is droog en schraal en daar is het eten vaak vet met weinig groenten en fruit. Het vette eten helpt natuurlijk om bestand te zijn tegen de kou in het noorden.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het aller vetste gerecht dat ik in China heb gegeten in Chengdu was. Ik heb in mijn reisdagboek het recept opgeschreven. “Gefrituurde reuzel in botersaus”, nou dan weet je het wel…vet, vetter, vetst!

Toch heb ik er ook bijzonder lekkere dingen gegeten als Peking eend in Beijing (de lekkerste ooit), Kip Hainan, duizend en één soorten dumplings, gestoomde broodjes en geroosterd buikspek.

Chinees geroosterd buikspek

Dat laatste maak ik thuis met enige regelmaat. De combinatie van het zachte, sappige vlees met de krokante knapperige korst,…het water loopt me nu alweer in de mond. Dit is het recept zoals ik het maak.

Het recept voor Chinees geroosterd buikspek

4 from 1 vote
Chinees geroosterd buikspek
Porties: 2 personen
Ingredienten
 • 500 gram buikspek
 • 1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
 • 2 eetlepels honing
 • grof zeezout
 • 1/2 kopje lichte sojasaus
Instructies
 1. Meng de sojasaus met het vijfkruidenpoeder en de honing

 2. Snij het vel van twee kanten tot aan het vlees in zodat er vierkantjes ontstaan.  Dep het vlees goed droog met keukenpapier.

 3. Doe de marinade in een bakje en leg het buikspek met de vleeskant er in. Zorg dat al het vlees in de marinade ligt. De bovenkant, het vel, moet droog blijven. Laat dit een aantal uur in de koeling marineren. 

 4. Haal het buikspek uit de koelkast en dep de bovenkant nog een keer goed droog. Maal over het vel flink wat zeezout.

 5. Verwarm de oven voor op 180 graden

 6. Leg het buikspek op een rooster boven een ovenschaal. Doe de overgebleven marinade en een glas water in de ovenschaal. en zet het in de oven.  Laat dit ongeveer 60 minuten staan. Mocht het te donker worden, draai dan de oven wat lager. Vul het water in de ovenschaal eventueel bij indien het opdroogd.

 7. Voor het allerlekkerste knapperige korstje zet ik het het buikspek nog een paar minuten onder de hete grill. Het vel gaat nu belletjes vertonen. Laat het niet te donker worden.

 8. Bestel alvast nieuw buikspek, ik weet zeker dat je dit snel weer wilt eten!


 

Heerlijk met een simpel groentengerecht en witterijst.

请享用

Qǐng xiǎngyòng

Eet smakelijk

Kijk ook eens bij de andere wereldgerechten of bij de China pagina voor leuke reisverhalen over mijn reizen door China en Tibet.

Hier wat willekeurige beelden van dit prachtige land.

15 Replies to “Chinees geroosterd buikspek, heerlijk krokant

 1. Wij zijn anderhalve dag in Beijing geweest, een bliksembezoek dus. Het vlees ziet er heerlijk uit al ben ik geen liefhebber van de Chinese keuken, maar dat heeft een reden. Ik weet nog heel goed dat we over een markt in Beijing liepen met alleen maar kraampjes met de meest uiteenlopende gefrituurde insecten en andere beesten. Het stonk er verschrikkelijk, we zijn ook heel snel weggegaan. We moesten nog eten maar het ontnam ons de eetlust.

 2. Een vijf ingrediënten gerechtje? Als ik de foto’s zo zie zou ik het moeilijker hebben verwacht om te maken. Ziet er weer super lekker uit en met spek kan ik thuis wel aankomen. Wat zou je er naast serveren? Wat voor groentes? Ik ben benieuwd.

  1. Ja, eigenlijk best weinig ingredienten en dan toch zo’n lekker resultaat. Groente gerecht bijvoorbeeld paksoi: wat ui glazig bakken met wat knoflook. Het harde deel van paksoi toevoegen en even roerbakken. Dan op het laatst het zachte groene gedeelte van de paksoi…heel kort. Wat lichte soya saus en was sesamolie en klaar is kees. Serveren met wat geroosterd sesamzaad er over…ga je zeker mee scoren ?

 3. Ik ben 2x een aantal uur in China geweest (Xiamen) tijdens een stopover. Ik heb er alleen ontbeten in het hotel, wat overigens erg smerig was. Dit recept klinkt goed. Ik ga het zeker een keer maken!

  P.S. Ik moest erg lachen om punt 8 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *