Griekse moussaka, met recht een klassieker!

Denk ik aan Griekenland dan denk ik aan zon, zee, strand, mooie eilanden, vriendelijke mensen en heerlijk eten. De meeste mensen kennen natuurlijk de klassiekers als gyros, Griekse salade en moussaka. Maar het Griekse eten is zoveel meer dan dat. Ik ga ook zeker nog heel wat minder bekende, maar o zo lekkere Griekse recepten delen. Eerst deze klassieker, Griekse moussaka. Niet voor niets een klassieker, want mits goed bereid is dit een echte topper!

Moussaka

Het is best een bewerkelijk recept, maar het is alle moeite waard want het resultaat is de lekkerste moussaka die je ooit hebt gegeten. Vergis je vooral niet in de tijd voor het maken van de gehaktsaus. Deze moet goed indikken voor een lekkere geconcentreerde smaak. Dit kan op een laag vuurtje best 1,5 a 2 uur duren.

Het recept voor moussaka

5 from 1 vote
Moussaka
Porties: 4 personen
Ingredienten
Moussaka
  • 2 aubergines
  • 5 aardappels
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 3 theelepels oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 200 gram parmezaanse kaas - fijn geraspt
  • 1/4 nootmuskaat - vers geraspt
  • 3 eierdooiers
  • peper en zout
  • Olijfolie
Instructies
Gehaktsaus
  1. Snipper de ui en de knoflook en bak deze op een lage temperatuur glazig. Voeg het gehakt en de laurier toe en bak dit rul. Doe de tomatenpuree erbij en bak deze nog even mee. Doe dan de tomaten, wijn, oregano en kaneel erbij. Voeg peper en zout naar smaak toe. Roer goed door en laat dit heel zachtjes inkoken totdat het vocht nagenoeg weg is en de smaken heel geconcentreerd zijn. 

Aardappels en aubergines
  1. Als het gehaktmengsel staat te pruttelen kunnen we de rest van de voorbereiding doen. Snij de aubergine in plakken van ongeveer een centimeter dik. Bak ze in een koekenpan bruin en gaar in wat olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

  2. Kook de aardappels met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.

Bechamelsaus
  1. Zodra het gehaktmengsel bijna klaar is kunnen we de bechamelsaus maken. Smelt de roomboter in een pan met een dikke bodem. Voeg de bloem er bij en roer goed door. Blijf constant roeren en laat de bloem een minuutje garen. Voeg nu eerst een scheutje melk toe en roer totdat de klontjes opgelost zijn. Voeg nu de rest van de melk toe. Blijf zachtjes roeren. Na verloop van tijd gaat de saus vanzelf indikken. Zet het vuur uit zodra de saus dik geworden is. Roer er nu 3 eierdooiers, de vers geraspte nootmuskaat en 50 gram van de Parmezaanse kaas door.

Samenstellen en afbakken
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

  2. Nu gaan we de moussaka samenstellen. Neem een ovenschaal met hoge randen. Vet deze in met wat olijfolie. Begin met een laag aubergine, dan een laagje gehaktsaus, wat Parmezaanse kaas en plakjes aardappel. Herhaal dit tot de ingredienten op zijn. Doe nu de bechamelsaus er over en strooi er nog flink wat Parmezaanse kaas overheen.

  3. Bak de moussaka in ongeveer 30 minuten mooi goudbruin.

Moussaka

Bekijk ook eens andere wereldgerechten en reisverhalen uit Griekenland op mijn Griekenlandpagina.

Kali Orexi
Eet smakelijk

 

10 Replies to “Griekse moussaka, met recht een klassieker!

  1. Zo, ik snap dat dit bewerkelijk is inderdaad! Maar ik ben gek op Moussaka, dus ik ga jouw variant zeker een keertje proberen. Benieuwd of ie net zo zal smaken als in Griekenland 🙂

  2. Mijn favoriete Griekse recept. Zo lekker! Deze heeft wel iets meer tijd nodig dan mijn eenvoudige variant, maar ik denk wel dat jouw recept nog smaakvoller is. Fijn recept om van het weekend uit te proberen.

  3. Ohh dit klinkt heerlijk! Toevallig gister een Montenegriaanse (?) versie ervan gehad hier, toch wel anders dan jouw recept haha. Ga jouw versie zeker eens uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *