Matter paneer, Indiase kaas met doperwten

Ik ben drie keer in India geweest en weet zeker dat ik er nog vaker ga komen. You love it or you hate it, hoor je vaak. Nou…I love it.  Incredible India op alle fronten en zeker ook op het gebied van het eten. Net zoals alles in India is ook dat heel divers. In India wordt heel veel vegetarisch gegeten en vaak wordt er een gerecht met kaas gegeten. Deze kaas heet paneer. Paneer is niet met dierlijk stremsel gemaakt zoals dat bijvoorbeeld bij veel in Nederland gemaakte kaas gebeurt, maar in dit geval met citroensap en dus vegetarisch. Het is eenvoudig zelf te maken en te verwerken in een heerlijke curry, zoals dit recept met doperwten, matter paneer.

Matter paneer

Matter paneer recept

5 from 1 vote
Matter paneer, Indiase kaas met doperwten
Porties: 2 personen
Ingredienten
Paneer
  • 3 liter volle melk
  • 4 a 5 citroenen
Garam masala
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1 1/2 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1/2 theelepel kardemomzaad - zonder de peulen
  • 3 stuks pijpkaneel
Matter paneer
  • 2 eetlepels roomboter - ghee is natuurlijk nog beter
  • 2 grote uien - in halve ringen gesneden
  • 150 gram doperwten - uit de vriezer is prima
  • 3 cm verse gember - geraspt
  • 1 groene chilipeper - bij de toko verkrijgbaar
  • 1 lenteui - in ringetjes gesneden
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 1 eetlepel korianderblad
Instructies
paneer
  1. Breng de melk tot aan het kookpunt in een pan met een dikke bodem

  2. Voeg het citroensap toe zodat de melk gaat schiften

  3. Filter de paneer met behulp van een vergiet en kaasdoek. Je kunt ook een schone theedoek gebruiken.

  4. Laat de paneer afkoelen en druk het goed aan zodat al het vocht er uit loopt. Ik laat het nog een tijdje staan met wat gewicht, zoals een stenen vijzel, er bovenop.

  5. Bewaar het eventueel in de koelkast tot gebruik.

Garam masala
  1. Rooster de specerijen in een droge koekenpan tot ze gaan geuren

  2. Maal ze tot poeder in een koffiemolen, blender of vijzel.

Matter paneer
  1. Snij de paneer in blokjes van ongeveer 2 cm x 2 cm. Bak deze rondom goudbruin in de roomboter of ghee. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

  2. Bak de uien in dezelfde pan glazig. 

  3. Voeg de doperwten, gember, chilipeper, lenteui en paneer toe en bak een paar minuten mee.

  4. Voeg de garam masala en het korianderblad toe. Verwarm het geheel nog een paar minuten door.

  5. Serveer met witte rijst of naan.


 

Bekijk de video om te zien hoe eenvoudig het is om zelf paneer te maken.

Je kunt het jezelf natuurlijk nog een stuk eenvoudiger maken door gebruik te maken van kant en klare paneer en garam masala. Paneer koop je bijvoorbeeld bij EkoPlaza. Garam masala is gewoon bij Albert Heijn verkrijgbaar, van het merk Jonnie Boer. Hiermee heb je binnen no-time een heerlijk Indiaas gerecht op tafel staan.

कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!

Kijk op de Indiapagina voor mijn blogs over mijn reizen naar dit prachtige land en bekijk ook eens andere wereldgerechten.

 

Twee van de vier van mijn favoriete restaurants in de wereld zijn Indiaas. Sinds 2016 heeft Amsterdam ook een filiaal van de Zuid-Indiase keten Saravana Bhavan. Als je echt origineel Zuid-indiaas wilt eten, dan moet je daar zijn.

India is ook nog eens heel fotogeniek, kleurrijk. Kijk maar eens naar onderstaande foto’s die ik tijdens mijn reizen heb gemaakt.

18 Replies to “Matter paneer, Indiase kaas met doperwten

  1. I love de Indiase keuken! En wat ik van India vind weet ik nog niet zo goed haha. Kerala was prachtig, maar het is niet één van mn favorieten. Dit gerecht gaan we eens proberen te maken!

  2. Elke keer als we in India geweest zijn koken we vervolgens allerlei gerechten die we gegeten hebben zelf. Paneer maken doen we dan ook geregeld… maar in de loop van de tijd wordt het steeds minder, omdat we denken er geen tijd voor te hebben. Toch jammer, want Indiaas eten is ZO lekker als het zelf vers gemaakt is. Ik ga m onthouden voor volgende week!!

    1. Leuk! Het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk, maar kost toch wat meer tijd dan kant en klaar. Het is bovendien ook nog veel lekkerder! Succes met maken!

  3. Ik ben nog nooit in India geweest en ik denk ook niet dat ik er ooit kom (te druk, vies en chaotisch haha), maar Indiase keuken is lekker lijkt me . Dit ziet er ook goed uit. Ik had nog nooit van paneer kaas gehoord

  4. Indiaas is een van mijn favorieten, I love it too! Helaas heb ik iets te weinig geduld om het zelf in elkaar te toveren, maar ik kan ongetwijfeld wel een kok overhalen om dit een keer te maken haha ;p

    1. Ik hou van curry’s…kun je me wakker voor maken. Het eten is India is….hemels…zo lekker! Dit recept is vrij makkelijk als je kant en klare paneer en garam masala gebruikt.

    1. Paneer en garam masala kun je kant en klaar kopen. Bij ons verkoopt Eko Plaza (zit ook in Groningen volgens mij) paneer en AH lekkere garam masala. Hiermee wordt het naast lekker ook nog eens eenvoudig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *