Stedentrip Leiden, toerist in eigen land

Dat je niet heel ver hoeft te reizen voor een stedentrip bewijst ons bezoekje aan Leiden maar weer eens. We vertrokken s’morgens uit Amsterdam met de auto en waren even voor het middaguur in leiden. Natuurlijk zonder enige voorbereiding, maar niet gehinderd door een gebrek aan enthousiasme waren we klaar om deze stad te ontdekken. We bezochten Naturalis en gingen daarna te voet naar het centrum waar we een hoop leuke dingen zagen. Ondanks dat ik er ooit een halfjaar stage heb gelopen kende ik de stad niet echt. Had ik het toen maar geweten wat een leuke stad het is.

Leiden

Naturalis, tentoonstelling GIF!

Als eerste gingen we naar Naturalis. Altijd leuk om hier een kijkje te nemen. Op dit moment is er een grote renovatie gaande waardoor er maar een klein deel toegangkelijk is. Hier is de tentoonstelling GIF! te zien. Freek Vonk laat je alles zien op het gebied van gif in de natuur. Interessant! Omdat we een museumkaart hebben, mochten we gratis naar binnen.

Leiden

Met een aantal (zeer) giftige dieren, gelukkig veilig achter glas, zoals deze pofadder.

Leiden

Tip: wij parkeerden in de buurt van Naturalis in de Blauwe Vogelweg. Hier is het in het weekend gratis. Daarvandaan loop je in een minuut of 15 naar het centrum van Leiden.

Stadspoort

Deze prachtige stadspoort geeft Leiden allure. De Morspoort is één van de twee overgebleven stadspoorten van de vele poorten die Leiden ooit had.

Leiden

Mooie oude gebouwen

De sfeer in het centrum wordt bepaald door de oude panden en de grachten. Gezellig!

Burcht van Leiden

Middenin het  centrum staat de Burcht van Leiden. Deze burcht bevindt zich op een kunstmatig aangelegde heuvel, een zogenaamde motte. Op de Burcht heb je een mooi uitzicht op verschillende imponerende oude gebouwen in de omgeving, zoals de Hooglandsekerk, de Pieterskerk en de Marekerk.

La place in Hudson Bay

We namen een kleine versnapering bij La Place op de bovenste verdieping van het mooie gebouw waar Hudson Bay in zit. Lekker even bijkomen, maar ook hier weer genieten van het uitzicht op het centrum vanaf het terras. Op zaterdag is er een grote markt.

Leiden

Pieterskerk

Met vernieuwde energie liepen we richting de Pieterskerk.

Leiden

Hortus Botanicus

Van de Pieterskerk liepen we naar de Hortus Botanicus. We waren helaas net te laat om naar binnen te mogen, maar het beeld van deze poes die lekker lag te chillen in een plantenbak maakte dat helemaal goed. De Hortus sluit om 16:00 uur en tot 15:30 uur mag je nog naar binnen.

Leiden

Museum Volkenkunde

We besloten door te lopen naar het Museum Volkenkunde, waar op dit moment een tijdelijke tentoonstelling over Indonesië te zien is. Verder veel prachtige items uit de hele wereld. Van China tot Canada. Prachtige collectie. Ook hier gratis toegang met een museumkaart.

Einde van de dag

Het was ondertussen alweer tegen de avond en we hadden best honger gekregen van het geslenter door de stad. Ongemerkt loop je toch heel wat kilometers. Hongerig geworden besloten we lekker sushi te gaan eten. Vol en voldaan liepen we in het avondzonnetje terug naar de auto en tevreden reden we terug naar Amsterdam. Waarom waren we hier niet eerder geweest? Ach ja, beter laat dan nooit! Oh ja, ik ontdekte mijn volgende auto…

Leiden

Heb jij nog aanvullende tips voor een bezoek aan Leiden?

 

20 Replies to “Stedentrip Leiden, toerist in eigen land

 1. Tsjaa, vanuit Chiang Mai is een weekendje Leiden niet te doen, dus is het goed dat
  jullie deze mooie reportage maakten. Ben vele malen in Leiden geweest toen in nog in
  Nederland woonde, altijd gezellig daar.
  Berthy

 2. Wat een leuke stad voor een dagje uit! Ik denk dat Naturalis voor jonge kinderen nog niet geschikt is? Of toch wel? Door de stad struinen lijkt me in elk geval al heerlijk.. mooie plekjes heb je gefotografeerd!

  1. Tnx! Ze organiseren kinderfeestjes voor kids vanaf 4 jaar. vanaf een jaar of 8 lijkt het me dat ze er ook iets van meekrijgen. Leiden is echt heel leuk!

  1. Herkenbaar! Ik had dat toen we nog in Dordrecht woonden. Toen de eerste Koningsdag in Dordt was en we de beelden vanuit de lucht van het oude centrum zagen, realiseerden we ons pas (weer) hoe mooi het oude centrum eigenlijk is! Nu in Amsterdam proberen we ook wat meer toerist in eigen stad te zijn.

 3. Ik wil al jaren een keer naar Naturalis, maar het komt er iedere keer niet van. Leiden lijkt mij een erg mooie stad. Een vriendin heeft er gewerkt en zij was ook altijd zo enthousiast.

 4. Ik ben ooit lang, lang geleden in Leiden geweest. Weet er eigenlijk niet zoveel meer vanaf. Wat ik wel na het lezen van jouw artikel dat ik een keertje terug moet. Ziet er als een knusse leuke stad uit.

 5. Mooie foto’s van Leiden! Ik vind het een van de leukste steden in Nederland 🙂 Als het niet zo’n hoog studentengehalte zou hebben zou ik het best een leuke plek vinden om te wonen – mocht ik ooit in Nederland ergens gaan wonen haha ;p

 6. Het al weer wat jaren geleden dat ik Leiden bezocht, maar toevallig heb ik met mijn reismeisje (7 jr.) afgesproken binnenkort eens naar Naturalis of Corpus te gaan. En natuurlijk ook even de stad in te gaan.

 7. Ik kom af en toe in Leiden maar nooit als toerist. Misschien moet ik het toch eens met andere ogen bekijken. Ik heb ook een blauwe maandag wat vakken gevolgd aan de Universiteit. Weet nog wel dat ik die oude gebouwen aan het Rapenburg heel mooi vond. En Naturalis is natuurlijk altijd leuk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *